Kuća i hrana

Super recept – Ćevapi kao iz ćevabdžinice!

Napisao admin

Donosimo vam recept za domaće ćevape.


Ćevapi (Foto: Haber.ba)

Sastojci: 

750 gr junetine

250 gr ovčetine

1 kašika soli

1 kašika vegete

1 kašika bibera

1/2 glavice bijelog luka

1 kašika kajmaka

malo mineralne

Obavezni prilozi: 

Što više crvenog luka to bolje 🙂

kajmak ili ajvar po želji 

 

Poljev za lepinu: 

provrela voda

malo goveđeg temeljca ili kocka

vegeta

malo ulja

peršunov list

bijeli luk

biber

 

Priprema poljeva: 

 

Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća

 

Priprema ćevapa:

 

Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x

U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok

Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider

Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno

Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja

Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom

Lepinje namoćite zaljevom i malo zapecite

domaci-recepti.blogspot.com

Komentari

komentara