Torta (Foto: Bon appetit)
U tacnu koja je dimenzija otprilike 30 x 50 cm prvo poredamo na dno keks “Petit beurre” potopljen malo u sok od narandže.
Preko toga se redaju tri fila…
Fil 1:
10 bjelanaca umutiti sa 200 gr šećera, dodati 600 gr Plazma keksa, 250 gr mljevenih oraha, kašiku ruma, 125 gr margarina koji je otopljen sa 100 gr mliječne čokolade, i ukoliko želite, još malo soka od narandže.
Fil 2:
Na pari umutiti 10 žumanaca sa 200 gr šećera u prahu, kad se to ohladi dodati 125 gr margarina, 300 gr mljevenih oraha i 300 ml umućene slatke pavlake. Sve lagano izmješati – ne mikserom, nego ručno!
Fil 3:
300 gr mliječne čokolade i 100 gr čokolade za kuhanje istopiti sa 200 ml slatke pavlake, sve zajedno dobro izmiksirati i ostaviti da se ohladi, a zatim posebno umutiti 500 ml slatke pavlake i sve spojiti lagano mješajući – opet bez miksera!
Preko ovako poredanih filova premazati šlag krem (potrebno vam je 200 gr šlaga) i naribari čokoladu…
haber.ba