Tiramisu (Foto: She)
Mascarpone sir u kombinaciji s kremom od jaja i piškotama natopljenima u ‘alkoholiziranu kavu’ baza su svakog tiramisua oko čijeg se točnog podrijetla kulinarski stručnjaci i povjesničari gastronomije nikako ne mogu dogovoriti. Jedna od najstarijih talijanskih slastica Zabaglione – krema od jaja, u raznim se dijelovima zemlje pripremala uz neke druge dodatke, a svaki put kada bi joj se dodao biskvit ili keks nastao bi potencijalni oblik tiramisua. Ipak nakon svega stručnjaci će se složiti da slastica dolazi sa sjevera Italije, no njezin izvor može vas dovesti do Toskane, Firence, Trevisa ili Venecije. S obzirom na to priklonit ćemo se najzanimljivijoj priči od svih tih nagađanja – da su ga stvorile venecijanske kurtizane.
Sama riječ tiramisu dolazi od venecijanskog dijalekta i znači ‘podigni me’ što vjerojatno može zahvaliti velikoj količini kave, šećera i alkohola koji su onome tko jede tiramisu davale snagu, ali i blagu opijenost. Tako su venecijanske kurtizane kremi od jaja dodavale mascarpone i obogatile ju s biskvitom umočenim u kavu i rum. Tiramisu bi posluživale svojim ‘mušterijama’, a često su ga i same jele kako bi se okrijepile nakon ‘napornog posla’ ili imale energija za nove klijente.
tiramisu1Kako je tiramisu osvajao svijet, tako je dobivao nova lica. Umjesto biskvita kao podloga poslužile su piškote. Rum ili desertno vino, kakao ili jaka kava – dileme su koje čine recepte zanimljivima, baš kao i sastojci poput jagoda, vanilije… Izbor je na vama. Isto tako ova slastica ima bezbroj načina posluživanja – rezan na kocke, kao torta, u čaši ili zdjelici, ohlađen ili smrznut kao sladoled. Recept koji slijedi ne predstavlja izvorni odnosno klasični recept za tiramisu. Ovaj ćete moći smrznuti i poslužiti kao sladoled, obogaćen je snijegom od bjelanjaka i vanilijom.
RECEPT – TIRAMISU
Sastojci:
3 jaja
7 žlica šećera
250 g Mascarpone sira
1 žlica ekstrakta vanilije
60 g piškota
4 žlice kave
4 žlice vruće vode
2 žlice ruma ili brandyja
Dvije žlice kakaa u prahu
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke zamutite sa šećerom dok ne dobijete gustu blijedožutu kremu, a zatim joj dodajte Mascarpone sir i ekstrakt vanilije te sve dobro sjedinite. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg te ga umiješajte u kremu od Mascarpone sira i žumanjaka.
Pomiješajte kavu, vodu i rum ili brandy te pustite neka se malo ohladi kako se piškote ne bi previše natopile. Piškote narežite na manje dijelove i kratko ih natopite u ‘alkoholiziranu kavu’.
tiramisuU silikonski kalup za štrucu (ili limeni obloženim prozirnom folijom) izlijte trećinu kreme, zatim po njoj pobacajte komadiće piškota umočenih u kavu, pa po njima drugu trećinu kreme , opet pobacajte komadiće piškota koje na kraju prekrijete ostatkom kreme. Pokrijete folijom i stavite u zamrzivač.
Male smrznute tiramisue možete raditi i u silikonskim kalupima za muffine. Kada ih napunite kremom i piškotama (istim redoslijedom – prvo red kreme pa piškote), također ih pokrijte folijom, a nakon nekoliko sati u zamrzivaču samo ih istisnite iz kalupa i posipajte kakaom u prahu.
Nakon nekoliko sati kada se tiramisu stisne izvadite ga iz kalupa narežite ga na šnite ili ga sa žlicom za sladoled poslužite na kuglice i ne zaboravite ga posipati kakaom u prahu. Dobar tek!
she.hr