Kokos kolač (Foto: Cure.ba)
Sastojci Kora: 4 veća jaja 4 kašike šećera 4 kašike ulja 5 kašika brašna 1/2 praška za pecivo Preliv za koru: 2 dcl vode 2 kašike šećera 2 vanil šećera Fil: 2,5 dcl mlijeka 200 grbele čokolade 8-10 kašika kokosa 5-6 kašika keksa 2 kesice šlaga u prahu (to je 80 gr, ukupno) mlijeko za šlag, ja stavim 1,5 dcl, da bude čvrst šlag malo kokosa za posipanje
Prvo napravite preliv za koru, u vodu stavite šećere i dovoljno je da provri i da se šećer istopi. Preliv ohladite. Zatim napravite fil, jer on isto da se hladi..Stavite mlijeko da provri (ja nisam dodavala šećera u fil, jer sve je slatko, ali vi možete po želji dodati 2 kašike šećera), dodajte u vrelo mlijeko iscjepkanu bijelu čokoladu, miješajte da se istopi, dodajte kokos i keks. E, sad..smjesa treba da je kao malo gušća kaša. Ako vam navedene mjere nisu dovoljne, dodajte još keksa. Ostavite i fil da se ohladi. Koru napravite standardno..umutite jaja sa šećerom, da pobijele, zatim dodajte ulje, prašak za pecivo i brašno. Samo kratko izmiksajte da se spoje sastojci. U namašćen i pobrasnavljen pleh (25×20 ili sličan), sipajte smjesu i pecite u unaprijed ugrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 15-20 minuta. Provjerite čačkalicom. Vruću koru izbockajte čačkalicom i prelijte prelivom za koru, ostavite par minuta da upije i malo prohladite. Umutite čvrsto dvije kesice šlaga, po uputstvu, i dodajte fil u šlag. Preko kore premažite dobijeni fil i pospite kokosom. Dobro ohladite i ručkajte.
coolinarika.com