Vruća čokolada (Foto: Cure.ba)
Savjetujemo vam da pazite sa ovim napicima, jer imaju očaravajući efekat. Ne dopustite da vas zanesu. Bar ne previše!
Bijela čokolada sa mentom
Potrebno vam je (za dvoje): 1 šolja mlijeka, 1 šolja tečnog šlaga, 110 gr bijele čokolade (narendane), pola kašičice ekstrakta peperminta i par kapi zelene boje za hranu.
U šerpi zagrijavajte mlijeko i šlag na srednjoj temperaturi 5 minuta. Umješajte čokoladu, sklonite sa šporeta i ostavite sa strane nekoliko minuta. Dodajte ekstrakt peperminta i boju za hranu, pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Sa medom
Za ovaj slasni napitak pripremite: pola šolje (od 250 ml) vode, malo soli, 5 kašika čokolade u prahu, 5 – 6 kašika meda i 3,5 šolje mlijeka.
U šerpici pomješajte čokoladu u prahu, vodu i malo soli, pa stavite na šporet na srednju temperaturu. Kada prokuha miješajte dvije minute dok smjesa na postane glatka, dodajte med i mlijeko, pa neka kuha još jedan minut (miješajte konstantno). Sklonite sa šporeta i služite.
Slasni dodaci
Posebne, nove ukuse dobićete ako u toplu čokoladu dodate 1 karamel bombonu, otopljenu ili1 kašiku javorovog sirupa ili meda.
Začini
Cimet, vanilin šećer, oraščić, narandžina korica, pepermint bombone mogu fenomenalno da obogate ukus vaše tople čokolade. Dodavajte ih po želji, ali pazite da ne pretjerate. (Narandžinu koricu možete staviti sušenu ili svježu u šolju sa toplom čokoladom).
Kafa ili espreso
Napravite toplu čokoladu (domaću ili instant), pa u šolju ovog napitka ubacite i 1 kašiku svježe skuhane domaće kafe ili bilo koju instant, koju vi najviše volite.
Neobični dodaci
Ako želite da dobijete ukus bombonjere sa višnjama, u toplu čokoladu ubacite višnjice iz kompota, ali dodajte i par kašičica soka da biste poboljšali ukus. Takođe, dio običnog kravljeg mlijeka, prilikom pripreme vruće čokolade možete zamijeniti sa malo kokosovog mlijeka.
lpm