Torta Dunavski valovi (Foto: Tportal)
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku.
Potrebni sastojci:
Tijesto:
5 jaja
15 dag šećera
20 dag maslaca
20 dag brašna
prstohvat soli
1 vrećica vanilin šećera
2 žličice vrhom pune praška za pecivo
3 žlice kakao praha
3 žlice hladnog mlijeka
1 kg svježih trešanja ili višanja iz kompota
Preljev:
10 žlica soka od višanja
6 žlica ruma
Krema:
9 dl mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
15 dag šećera
25 dag maslaca
Glazura:
5 dag čokolade za kuhanje
2 žlice kakao praha
2 žlice ulja
2 žlice maslaca
Priprema
Trešnje oprati, koštice odvojiti ili višnje iz kompota ocijediti. Maslac na sobnoj temperaturi omekšati.
Za tijesto: brašno, prašak za pecivo i 1 vrećicu vanilin šećera izmiješati i prosijati. Jaja i šećer kremasto izraditi. Dodati maslac te miješati dok se ne dobije kremasta smjesa. Zatim dodati mješavinu brašna i mikserom na najnižoj brzini izmiješati. Tijesto razdijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio umiješati tri žlice kakao praha i tri žlice hladnog mlijeka.
Pećnicu zagrijati na 180 °C.
Dno kalupa za tortu 26 cm obložiti papirom za pečenje. Polovinom svijetlog tijesta prekriti dno, na to staviti polovinu tamnog tijesta, vilicom izravnati. Polovinu trešanja ili višanja iz kompota raspodijeliti po tamnom tijestu, malo utisnuti i staviti peći oko 25 do 30 minuta. Pečeno tijesto izvaditi na rešetku da se hladi. Isto tako postupiti s ostatkom tijesta i trešanja (višanja), odnosno ispeći još jedan biskvit.
Za preljev: sok od višanja i rum izmiješati. Jedan biskvit prebaciti na tanjur za tortu, preliti ½ mješavine soka od višanja i ruma.
Za kremu: jedan dl mlijeka, dvije vrećice pudinga od vanilije i 15 dag šećera dobro izmiješati. Ostatak mlijeka (8 dl) staviti da zakuha. Zatim mlijeko skloniti sa štednjaka, umiješati puding te ponovno vratiti na štednjak i kuhati oko četiri minute neprestano miješajući. Puding ohladiti a maslac s mikserom pjenasto izmiješati. Hladnom, kremastom maslacu postepeno dodavati puding neprestano miješajući.
Prvi biskvit prelit preljevom, premazati ½ kreme, prekriti drugim biskvitom, preliti ostatkom preljeva i premazati ostatkom kreme.
Za glazuru: čokoladu narezati i zajedno s kakaom, uljem i maslacem na štednjaku, na laganoj vatri miješati. Skloniti s štednjaka, ostaviti da se kratko ohladi te tortu preliti čokoladom. Ostaviti preko noći u hladnjaku.
tportal