Čokoladna torta (Foto:blic)
POTREBNO JE
ZA TJESTO
300 g mljevenih lešnika, 300 g šećera, 10 bjelanaca
ZA KREM
180 g šećera, 10 žumanaca, 4 rebra čokolade za kuhanje, 250 g maslaca
PRIPREMA
Umutite čvrst snijeg od bjelanaca i u njega pažljivo umiješajte lešnike i šećer koje ste prethodno pomiješali. Koru pecite u podmazanom i brašnom posutom kalupu oko 20 minuta, u rerni zagrijanoj na 175 stepeni. Pečenu koru ohladite i presecite na pola, a svaku polovinu još jednom na pola, tako da dobijete četiri kore, piše Blic.
Otopite šećer s nekoliko kapi vode, pa dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se sve ne sjedini. Sklonite s vatre, umiješajte jedno po jedno žumance, a onda kuhajte fil uz stalno miješanje. Kada se fil zgusne, skinite s vatre i u njega dodajte omekšali maslac. Mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Filujte kore, a ostatkom krema premažite cijelu tortu. Ukrasite po želji i stavite u frižider da se dobro stegne. Ovu tortu možete da poslužite sa ulupanim šlagom.
cure.ba