Krompir i jaja (Foto: namirnice.ba)
Nakon što ispečete krompir, cijeli ili prepolovljeni, 30tak minuta na 200 stepeni celzijevih u rerni, odvadite krompir iz sredine dovoljno da formirate stabilnu krompir zdjelicu za jaja. Prije nego nastavimo, mala sporedna info za vas o nutritivnoj vrijednosti kore krompira, koju često gulimo i ne želimo jesti – u kori od krompira nalaze se mnogi vrijedni vitamini i minerali i dobro je sredstvo za detoksikaciju cijelog organizma. Znači, jedite je (skuhanu, pečenu). Naravno, obratite pažnju na izgled krompira, izbjegavajte sumnjive kvrge i truhle dijelove.
Nakon pripreme, istresite jedno jaje u jednu polovicu. Krompir prije toga možete premazati puterom, posoliti ili začiniti željenim začinima. Tu možete biti kreativni, sve je do vas. Položite krompir zdjelice sa jajima u tepsiju, na papir za pečenje, i ostavite da se peče oko 15 minuta na 180 stepeni celzijevih.
Na kraju bi to trebalo izgledati ovako. Poslužite sa paradajzom ili lukom, možda domaćim kajmakom i sirom. Uživajte!
namirnice.ba