Kuća i hrana

Odličan recept – Kremast, Neodoljiv, Čokoladni Mousse (FOTO)

Napisao admin

Čokoladni mus je desert koji je uvijek u modi, njegovo vrijeme nikad neće proći. Ova lagana, pjenasta poslastica pristaje svim prilikama, kako onim svečanijim tako i onim svakodnevnim.


Čokoladni Mousse (foto: lpm)

Na francuskom mousse znači pjena, a ona se dobije pažljivim miješanjem bjelanjaca, tako da umješema vazduh što ovom desertu daje onu laganu pjenastu notu.

Mus može biti slaki i slatni, a onaj svakako najpopularniji je od čokolade.

A napravite ga na sljedeći način:

Pripremite 200 g tamne čokolade, 5 jaja, 100 g šećera, dvije kesice vanillin šećera, 125 ml slatke pavlake, malo soli.

Čokoladu topite na pari, obratite pažnju da posuda ne dodiruje vodu inače će se čokolada zgrušati.

Odvojite bjelance od žumanjaka i istucite ih u snijeg postepeno dodavajući 80 g šećera.

Slatku pavlaku takođe umutite u čvrsti šlag.

Žumanjke pomješaje sa dvije kašike vruće vode i ostatkom šećera, dodajte vanilin šećer i mutite na pari dok se šećer ne istopi, skinite žumanjke i umutite ih u čokoladu energično mješajući pjenjačom.

Potom dodajte šlag i lagano umješavajte, a na kraju i bjelanca koja ćete lagano prebacivati, miješati i tako umješavati vazduh.

Mus poslužite u koktel čašama sa malo voća ili kojim listićem mente.

lpm

Komentari

komentara