Čokoladni Mousse (foto: lpm)
Na francuskom mousse znači pjena, a ona se dobije pažljivim miješanjem bjelanjaca, tako da umješema vazduh što ovom desertu daje onu laganu pjenastu notu.
Mus može biti slaki i slatni, a onaj svakako najpopularniji je od čokolade.
A napravite ga na sljedeći način:
Pripremite 200 g tamne čokolade, 5 jaja, 100 g šećera, dvije kesice vanillin šećera, 125 ml slatke pavlake, malo soli.
Čokoladu topite na pari, obratite pažnju da posuda ne dodiruje vodu inače će se čokolada zgrušati.
Odvojite bjelance od žumanjaka i istucite ih u snijeg postepeno dodavajući 80 g šećera.
Slatku pavlaku takođe umutite u čvrsti šlag.
Žumanjke pomješaje sa dvije kašike vruće vode i ostatkom šećera, dodajte vanilin šećer i mutite na pari dok se šećer ne istopi, skinite žumanjke i umutite ih u čokoladu energično mješajući pjenjačom.
Potom dodajte šlag i lagano umješavajte, a na kraju i bjelanca koja ćete lagano prebacivati, miješati i tako umješavati vazduh.
Mus poslužite u koktel čašama sa malo voća ili kojim listićem mente.
lpm