Limunade (foto: lpm)
Sastojci su tako jednostavni, brzo ih je napraviti, a zajedno čine savršeni, ledeni osvježavajući napitak. Mi vam donosimo 3 recepta za nove limunade.
Brazilska limunada
Trebaće vam: 3 limete (isjeckane na kriške), ⅓ šolje (250 ml) mlijeka, ⅓ šolje šećera, 4 šolje hladne vode. Iscjedite sok iz limete, pa pomješajte sa mlijekom, šećerom i vodom (samo malo, recimo 1 šolju). Mješajte dok se sve ne sjedini. Procijedite tečnost kroz cjediljku da bi ste uklonili komadiće limete (ukoliko je potrebno). Uspite ostatak vode kroz cjediljku, pa sve izmješajte. Služite sa izmrvljenim ledom.
Limunada sa bosiljkom
Bosiljak djeluje antibakterijski, pročišćava vodu, a uz to daje limunadi specifičan ukus. Prvo je potrebno da napravite sirup od bosiljka. Treba vam: 4 šolje svježih listova bosiljka, 4 šolje hladne vode i 2 šolje šećera.
Sve stavite da se zajedno kuha na srednjoj temperaturi, mješajući povremeno dok se šećer ne istopi. Onda sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji sat vremena. Prespite sirup u teglice i ostavite u frižider dok se u potpunosti ne ohladi. Kada je napitak hladan, procijedite ga kroz gazu, pritišćući listove da iscjedite što više iz bosiljka. I to je to. Dobili ste sirup.
Sada prelazimo na limunadu. Potrebno vam je: 2 šolje sirupa od bosiljka, 2 šolje hladne vode, 1 ¼ šolje svježeg soka limuna. Sve sastojke izmješajte i služite sa kockicama leda. (Možete dodati i jagode ili neko drugo bobičavo voće)
Pjenušava lavanda limunada
I u ovom slučaju morate prvo napraviti sirup. I ne brinite, baš je jednostavno. Treba vam: 1 šolja šećera, 1/2 šolje vode i 1 kašika svježih cvjetova lavande.
Sve sastojke izmješajte u manjoj šerpi i kuhajte na srednjoj temperaturi stalno mješajući dok se šećer ne istopi. Sklonite sa šporeta, ostavite da se ohladi. Procijedite, pa čuvajte u frižideru.
A za limunadu vam treba: 1 šolja iscjeđenog limunovog soka, 1 šolja sirupa od lavande i 1 šolja soda vode, gazirane vode ili šampanjca. Sve sastojke pomješajte i služite sa ledom.
lpm