Sastojci (tijesto)
350 gr brašna
1 jaje
3 grama soli
150 ml vode
50 ml ulja
Sastojci (mesni fil)
500 grama mljevene junetine
100 ml vruće vode
1 glavica crvenog luka
1 češanj bijelog luka
10 grama soli
3 grama bibera/papra
Priprema (tijesto)
Pomiješajte lagano sve sastojke za tijesto i počnite da mijesite 2-3 minute. Dodajte u tijesto samo polovinu ulja, a drugu polovinu ostavite za kasnije. Kada ste zamijesili tijesto dodajte malo ulja te umijesite tijesto u ulju.
Razdvojite tijesto na 6 kuglica. Stavite loptice tijesta na tanjir te pokrijte sa providnom folijom. Ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i sat vremena ili više u frižideru. Napomena: Tijesto može da vam stoji i preko noći u frižideru.
Priprema (mesni fil)
Pomiješajte lagano sve sastojke za mesnu masu. Ostavite u frižideru najmanje 1 sat.
Razvijanje kora i filovanje.
Pospite radnu površinu s brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i počnite da razvijate oklagijom i rukama. Ponovite postupak za onoliko puta koliko kuglica tijesta imate, u ovom slučaju 6.
Podijelite mesni fil također na 6 dijelova i počnite da rasipate meso po kori. Pospite s malo ulja, dvije do 3 kašike, zavisno koliko volite mastan burek te zamotajte kore lagano. Odsijecite rubove ako su previše prazni te umotajte lagano burek.
Stavite bureke u tepsiju te premažite sa malo ulja te ostavite na sobnoj temperaturi samo 10 minuta prije pečenja. Zagrijte pećnicu na 250°C i pecite pitu 15 minuta zavisno od rerne. Pred kraj pospite burek sa samo malo vruće vode u koju ste dodali samo kašičicu putera. Vratite u rernu na samo jednu minutu da se zapeče, prenosi “Dobra kuhinja“.