Kombinacija mirisa jabuka i cimeta podsjeća nas na pravu jesenju čaroliju. To je taj trenutak kada kao dijete zavirite u kuhinju svoje mame ili bake, a onda vas opije zanosan miris kolača ili pite sa jabukama koja je tek izvađena iz rerne.
Neki ukusi zaista imaju moć da nas vrate u djetinjstvo, ali pripremom starih i jednostavnih kolača kakve su spremla naše bake, sada mi tu čaroliju ukusa možemo prenijeti svojoj djeci.
Recept za najjednostavniji kolač sa jabukama:
Sastojci:
6 većih jabuka
2-3 kašike limunovog soka
160 g ovsenih pahuljica
200g brašna
150 g butera
150 g šećera + 1 kašika za preliv
1 kašičica cimeta
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pleh za pečenje kolača obložite papirom za pečenje.
U većoj posudi pomiješajte brašno, ovsene pahuljice i šećer. U drugoj posudi izrendajte jabuke i dodajte sok od limuna.
Za prvi sloj kolača sipajte 2 kašike hladnog butera, premažite dno, a zatim dodajte 3 do 4 kašike smese sa ovsenim pahuljicama. Lepo rasporedite i napravite podlogu, pa preko sipajte 1/3 smjese od jabuka i limunovog soka. Tako ređajte još dva puta, smjesa ovsenih pahuljica, jabuke, smjesa sa ovsenim pahuljicama, jabuke, pa smjesa sa ovsenim pahuljicama.
Kao posljednji sloj izrendajte 120 g hladnog butera i pospite kašikom šećera.
Pecite oko 35 do 40 minuta. Ostavite da odstoji 20 minuta i da se ohladi, pa poslužite kolač, prenosi “Lovesensa“.