Kivi je najprije postao popularan na Novom Zelandu, a danas u plodovima ove voćke uživaju ljudi širom svijeta, a iza dobrog ukusa krije se dosta hranjivih sastojaka, uključujući vitamine C, K i E, folate i kalij. Također sadrži dosta vlakana i antioksidanata, prenosi “Klix“.
Kivi je lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a često je i glavni sastojak u smoothiejima. Kivi je voćka koju možete konzumirati tokom cijele godine, a osim toga ima dosta zdravstvenih benefita.
Jači imunološki sistem
Kivi sadrže puno antioksidansa, posebno vitamina C. Konzumacija samo jedne šoljice kivija nadmašuje vaš dnevni preporučeni unos vitamina C. Studije su pokazale da prehrana bogata vitaminom C može poboljšati vaš imunološki sistem i pomoći vam u spriječavanju prehlade i gripe.
Bolja probava
Za početak, kivi (kao i većina voća) sadrži puno vlakana. Prehrana bogata vlaknima smanjuje učestalost konstipacije i zahvaljujući njoj imat ćete redovnu stolicu.
Bolji krvni pritisak
Studije su pokazale da konzumiranje tri kivija dnevno može sniziti krvni pritisak. Razlog za to je što sadrži lutein koji je moćan antioksidans.
Bolji vid
Jedan od vodećih uzroka gubitka vida je bolest zvana makularna degeneracija. Studije su pokazale da vas konzumacija tri kivija dnevno može zaštititi od toga.
Kivi je za većinu ljudi siguran za konzumiranje, međutim onih koji su alergični na njega ne bi ga trebali jesti. Znakovi alergije na kivi mogu biti blagi poput natečenog jezika, osipa, otežanog gutanja pa čak i povraćanje.