Najnovija kulinarska mudrolija iz samoizolacije koja je postala viralna je pica iz tiganja.
Ukusno jela se sprema prženjem testa u suvom tiganju pre nego što na njega dodate sos od paradajza, bosiljak, sir… Sve to pečete na laganoj vatri nekoliko minuta dok se sir ne otopi.Za tri pice od 30 cm.
Vreme pripreme: 20 minuta, a termičke obrade: 15 minuta.
Sastojci
Za testo:
7 g suvog kvasca
½ velike kašike šećera
2 kašike maslinova ulja
500 g oštrog brašna
½ velike kašike fine morske soli
Za picu:
500 ml pelata
½ x 250 g mocarele (narendane)
Pakovanje od 150 g kuglica mocarele (prepolovljene)
¼ x 25 g bosiljka
½ kašičice maslinovog uljaPriprema:
Pomešajte kvasac, šećer i maslinovo ulje s 325ml tople vode i ostavite neka odstoji dva do tri minuta dok se kvasac potpuno ne otopi. Pomešajte brašno i so u činiji srednje veličine i napravite udubljenje u sredini. Ulijte smesu kvasca u udubljenje i mešajte da se smesa sjedini.
Testo mesite osam do deset minuta na lagano pobrašnjenoj radnoj površini dok ne dobijete glatko elastično testo. Stavite ga u veliku činiju posutu brašnom, prekrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu 45 do 60 minuta dok se testo ne udvostruči.
Zagrejte rernu na 250 ℃ i u nju na srednju policu stavite podlogu za pečenje pice. Tiganj stavite na šporet na jaku vatru da se zagrejTesto podelite na tri dela koje ćete oblikovati u kuglice. Svaku kuglicu posebno razvaljajte u tanki okrugli oblik i stavite u vruć tiganj, potom na nju stavite pelat, pospite narenadanu mocarelu, prepolovljene kuglice mocarele i listove bosiljka, a zatim premažite uljem.
Stavite u rernu i pecite 12-15 minuta dok kora ne postane zlatna i hrskava, a prelivi se ne otope. Preostali bosiljak isecite i poslužite kad je pica gotova,piše Stil
Dodatni savet:
Ovaj recept koristite kao osnovu za kreiranje sopstvene pice na koju možete dodati: masline, inćune, kapare, artičoke, pečurke, kuvanu šunku, gorgonzolu, rikota sit ili bilo koji od vaših omiljenih preliva.