Vjerovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena. Originalni recept Saher torte hotela Saher je strogo čuvana tajna. Međutim, ovaj recept koji je pred vama će sigurno zadovoljiti svačija nepca.
Potrebno:
140 gr otopljenog maslaca
110 gr šećera u prahu
pola štapića vanile
6 žumanaca
6 bjelanaca
130 gr čokolade za kuhanje
110 gr kristalnog šećera
140 gr glatkog brašna
200 gr džema od kajsije
Za glazuru pripremite:
75 ml slatke pavlake
20 gr maslaca
100 gr kvalitetne crne čokolade
50 gr šećera
50 ml vode
1 kašika milerama ili kisele pavlake
Slatka pavlaka kao prilog
Priprema:
Izmutite omekšali maslac sa šećerom u prahu dok se ne stvori pjena i dodajte vanilu. Postepeno dodajte žumanca (jedan po jedan) i umutite ih u finu pastu. Umiješajte otopljenu čokoladu. Čvrsto ulupati belanca sa kristalnim šećerom i lagano dodavati u pastu od žumanaca.
Kalup za pravljenje kolača veličine 24 obložite papirom za pečenje, namažite stranice maslacom i brašnom i sipajte smjesu za biskvit. Pecite na 160° oko 55-60 minuta, pritom prvih 15 minuta držite vrata rerne odškrinutim za jedan prst.
Kada se ispeče tortu zajedno sa kalupom okrenuti na rešetku i hladiti oko 20 minuta. Zatim uklonite kalup, skinite papir, vratite poklopac kalupa, okrenite tortu i ohladiti potpuno.
Kada se torta ohladi, izvucite je iz modle i prepolovite nožem. Zagrijte džem i premažite obje polovine torte, preklopite je i premažite okolo. Ostavite je da se prosuši.
Glazura:
Zakuhajte slatku pavlaku sa maslacem, sklonite sa vatre i promiješajte isjeckanu čokoladu dok se ne rastopi. Takođe zakuhajte vodu i šećer dok se ne otopi, dodajte mileram (ili pavlaku) i promiješajte sa čokoladom. Nek se malo ohladi.
Glazuru odjednom prelijte preko torte i premažite okolo sa što manje poteza, kako bi glazura bila glatka. Ostavite nekoliko sati da se čokolada ohladi i stvrdne.
Kada se torta ohladi, vaše savršeno parče Saher torte je spremno.
Saher torta je simbol Beča
Slatko remek-djelo je sačinjavala čokolada, džem od kajsija i šlag. Danas, originalna Saher torta predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Beča, pored čuvenih dvoraca i božićnih pijaca. Eduard Saher, sin izumitelja Saher torte, je krenuo stopama svog oca i završio kulinarsku školu. Sahert torta je zapravo njegovom zaslugom postala ono što je danas. On je usavršio recept, a njegov recept je prvi put poslužen u poslastičarnici Demel i kasnije Hotelu Saher, koji je otvoren 1876., piše “Lepota i zdravlje“.