Za koru:
4 jaja
200gr šećera
1 vanilin šećer
100gr mljevenih oraha ili lješnjaka
5 kašika skuhane crne kafe
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
Za prvi fil:
400ml mlijeka
5 punih kašika brašna
2 žumanca
Za drugi fil:
200gr margarina
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 gr otopljene čokolade
3 kašičice mljevenog pečenog lješnjaka
Priprema:
Bjelanca na sobnoj temperaturi umutiti sa polovinom šećera.
Umititi žumanca sa ostatkom šećera i vanilin šećera. Dodati ulje.
U brašno dodati prašak za pecivo pa izmješati.
Dodati jaku, hladnu crnu kafu u jaja.
Izmješajte brašno i orahe.
Dodajte ih u smesu od žumanaca.
Polako žicom umešati sneg od belanaca.
Peći u pobrašnjenom plehu u obliku po želji, na 180 stepeni, oko pola sata.
Za prvi fil, izmešati mlijeko i žumance, pa polako, muteći mikserom, dodajte brašno.
Skuhajte kao puding i ohladite.
Margarin dobro umutiti sa šećerom i vanilinom, pa dodati ohlađenu čokoladu.
Sjediniti oba fila. Dodati pečeni lešnik, prenosi lepaisrecna.
Pečenu koru izvaditi iz pleha, ohladiti, premazati ohlađenim filom, pa posuti narendanom čokoladom i mlevenim orasima.
Video prilog pripreme ove poslastice pogledajte u video prilogu:
Bakina kuhinja.