Francuska pita od jagoda (foto: doznajemo)
Sastav:
250 g brašna,
125 g margarina,
80 gr šećera,
1 jaje,
prstohvat soli,
1 kašika šećera,
400 g svježih jagoda,
80 g pekmeza od ribizla (može i od jagoda ili neki drugi crveni pekmez),
Priprema:
Magarin omekšan na sobnoj temperaturi izražite na kockice i dodajte u prosijano brašno i prstima izmiješajte. Dodajte ostale sastojke: sol, šećer i jaje i miješajte rukama sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Od tijesta oblikujte loptu, umotajte u foliju i ostaviti na pola sata u frižider.
Na pobrašnjenom stolu razvaljajte tijesto tako da dobijete oblik kruga, malo većeg od okruglog kalupa za pite. Malo pouljite kalup i pospite brašnom i u njega stavite razvaljano tijesto. Neka tijesto prekrije rubove kalupa. Izbodite tijesto vilicom i pospite žlicom šećera. Pecite 15-ak min na 180°C.
Očistite i prepolovite jagode.
Naptavite preljev tako što ćete izmiješati pekmez s pola čaše vode i kratko prokuhati.
Na ohlađeno tijesto poredajte jagode i preko njih stavite preljev.
Ovu ukusnu slasticu možete jednostavno i brzo napraviti od jagoda, ali i od nekog drugog sezonskog voća.
doznajemo