Omiljen je napitak diljem svijeta. Kafa je hvaljena, opjevana i neizostavni dio razbuđivanja ljudi. Iako kava sadrži razne antioksidanse, njezine zdravstvene dobrobiti se poništavaju ako se pije pogrešno, odnosno ako se pije na prazan želudac, piše “24sata“.
Naime, naučnici su otkrili što se tačno u tijelu događa pijenjem kafe natašte, nebitno je li ona instant, turska ili pomiješana s mlijekom.
1. Povećanje razine želučane kiseline
Kafa na prazan želudac povećava izlučivanje klorovodične kiseline u probavni sistem, što je posebno loše kod ljudi koji boluju od gastritisa, te imaju sami po sebi višak kiseline.
Zbog visokih razina želučane kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, hroničnog gastritisa, sindroma iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.
2. Povećan rizik od raka
Zbog poremećene probave nakon ispijanja kafe, često dolazi do otežane apsorpcije proteina u tijelu, što pak rezultira s nadutošću, iritacijom, pa i upalom crijeva, što sve dugoročno povećava rizik od raka debelog crijeva, najčešće maligne bolesti današnjice.
3. Tjeskoba
Pijenje kafe općenito djeluje na povećanje razine hormona stresa, kortizola. Taj se efekt pojačava ako se kafa pije natašte, jer hrana djeluje smirujuće na organizam, pa i smanjuje negativan učinak kafe. Stres i tjeskoba vezuju se za lupanje srca, kratkoću daha…
4. Sniženi hormoni
Kofein iz kafe ometa proizvodnju hormona serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Nedostatak serotonina je glavni uzrok depresije i mentalnih bolesti.
Ako pojedinac pije kavu natašte, primjetit će naglo podizanje raspoloženja – no i naglo spuštanje nakon sat do dva. Ako se kafa pije višekratno tokom dana, serotonin postaje ovisan o vanjskim uzrocima, a ne rezultat rada organizma, piše “N1“.