Tradicionalna baklava sastoji se od tankih kora, oraha i meda.
No, danas postoje mnoge varijacije, te se pravi i sa bademima, pistacijama itd.
desserts-baklava-istock-5552255-4×3
Bajram bez nje jednostavno je nezamisliv.
Mi vam donosimo recept za savršenu baklavu koja će oduševiti vaše ukućane, ali i goste.
Potrebno je:
1 kg brašna, 25 dkg maslaca, 1,5 kg šećera, 80 dkg mljevenih oraha, 1 limun
Priprema:
Od ove količine brašna razvucite jufke. Posušite ih. Nemojte sve orahe samljeti nego ih nešto istucajte u avanu. Dobro pomastite tepsiju u složite 4-5 jufki, te ih pospite smjesom od oraha i šećera. Tako radite dok ne utrošite sve jufke i nadjev. Složili ste, dakle, baklavu na slojeve. Na gornji sloj stavite maslac, baklavu izrežite i pecite.
Za to vrijeme pripremite zaljev na ovaj način:
U lonac stavite 1 kg šećera, litar vode i limun izrezan na kriške. Kuhajte dok se zaljev ne zgusne. Toplim zaljevom prelijte pečenu baklavu.