Tufahije su tradicionalni kolač bosanske kuhinje, iako, kako u starim kuharima piše, potječu iz Perzije (tuffah – na arapskom jeziku označava jabuku), a u Bosnu su ih donijele Osmanlije.
Potrebno je: 1 kg jabuka( neka budu slatke i srednje veličine), pola kg šećera, 2 kesice vanilije, nekoliko kapi limuna, 1 čaša vode, 150 grama mljevenih oraha (možete ih pomiješati ili zamijeniti mljevenim bademima), umućeno slatko vrhnje, višnje za ukrašavanje.
Postupak pripreme:
Jabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u dublju šerpu, dodajte šećer, vanilin šećer, po želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj temperaturi oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Kad budu na do pola kuhane, okrenite ih.
Priprema fila: mljevene orahe zalijte dobijenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke.
Kad se jabuke ohlade, filujte ih smjesom.
Prije serviranja, napunite slastičarsku špricu umućenim slatkim vrhnjem, pa njim ukrasite vrh svake tufahije. Ako nemate špricu možete koristiti i kašiku. Po želji vrh svake jabuke ukrasite višnjom.
Tufahije možete pripremiti i u rerni
Potrebno je: 8 jabuka, 200 g šećera, 80 g mljevenih oraha, 1 bjelanac, sok 1 limuna, 1 umućeno slatko vrhnje, voda, 2 kesice vanilija šećera.
Postupak pripreme:
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Kuhajte jabuke u proključaloj vodi u koju ste prethodno dodali 50 grama šećera, 1 kesica vanilija šećera i limunov sok.
Kuhane jabuke izvadite, pa u istoj vodi skuhajte preostali šećer i kore od jabuka.
Kad agda prokuha, procijedite je i ostavite da se ohladi.
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
Pripremite fil: umutite bjelanac i dodajte mljevene orahe i vanilin šećer. Kuhane jabuke filujte smjesom i rasporedite po kalupu. Pecite u zagrijanoj rerni 15-ak minuta.
Pečene jabuke izvadite i prelijte toplom agdom,prenosi Faktor
Prije serviranja na tufahije stavite po kašiku šlaga i po želji ukrasite višnjom.