Kuća i hrana

Kako orasi doprinose boljem kardiovaskularnom zdravlju

Napisao H. H.

Nedavno istraživanje američkih naučnika pokazalo je da orasi mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Orasi, naime, predstavljaju dobar izvor alfa-linoleinske kiseline, omega-3 masne kiseline koja pomaže u regulaciju povišenog krvnog pritiska. Trideset grama oraha sadrži čak 2.5 g ove omega-3, dok preporučena dnevna doza za muškarce iznosi 1.6 g, a za žene 1.1 g alfa-linoleinske kiseline, piše “Doktor“.

Jedno drugo istraživanje ukazalo je na povoljan efekat oraha na nivo lipida u krvi. Kod učesnika u istraživanju koji su jeli 43 grama oraha dnevno tokom 8 sedmica došlo je do smanjenja nivoa ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida za po 5%. Povišen nivo lipida u krvi je inače ozbiljan faktor rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Osim visokog sadržaja alfa-linoleinske kiseline, za povoljno, kardioprotektivno dejstvo oraha zaslužni su i drugi sastojci kao što su polifenoli, fitosteroli, vitamin E, ali i dijetetska vlakna.

Komentari

komentara