Kuća i hrana

KUHAJTE/PECITE NA ZDRAV NAČIN…

Napisao H. H.

Mnogi od nas prave greške kada je u pitanju čuvanje namirnica ili način pripreme obroka. Meso za pečenje ne treba bockati, povrće je bolje kuhati na pari nego na vodi, začinsko bilje stavljajte pri kraju kuhanja.

KOLIKO puta ste kupili smrznuto povrće, meso, ribu ili neku drugu namirnicu, a onda sa njom “putovali” duže od pola sata ili je, kada ste došli kući, samo nehajno spustili, pa je tek

kasnije prebacili u zamrzivač ili počeli da je kuvate/pečete? E, pa, to je jedna od nimalo bezopasnih grešaka koju pravite. Jer, posle kupovine idealno bi bilo da se pridržavate

pravila 30 minuta – to znači da bi smrznute namirnice u tom roku morale da se nađu u vašem zamrzivaču ili loncu. U protivnom se smanjuje kvalitet hrane, a neretko se i kvari, jer

postaje podložna najezdi bakterija.

Još jedna od čestih grešaka je što se meso za pečenje bocka, a tako zapravo iz njega ističe sok i meso ostaje suvo. Vodite računa da namirnice termički obrađujete samo onoliko

vremena koliko je neophodno, dalja obrada prouzrokovaće nepotrebno stvrdnjavanje mesa, a povrće će promeniti ukus i izbledeti.
Uvek je bolje da povrće kuvate na pari, a ne u vodi. Ako koristite sveže začinsko bilje, u jelo ga stavljajte tek pri kraju kuvanja, jer će ukus biti intenzivniji i sačuvaće korisne

sastojke.

Ukoliko gotovo jelo ne konzumirate odmah nakon kuvanja, nego ga nosite sa sobom na posao, morate ga što pre ohladiti. Kada ga stavljate u frižider da bi se ohladilo, ne

pokrivajte ga poklopcem ili folijom – važno je da hladan vazduh može da kruži oko posude. Porcije jela zatvorite tek kad su se potpuno ohladile,prenose Recepti

Komentari

komentara