Čokolada je jedna od omiljenih i najpopularnijih poslastica, a osim neodoljivog ukusa, pruža i velike zdravstvene prednosti.
Naročito je za zdravlje odlična crna čokolada koja pomaže boljem radu mozga, a može i da spriječi mnoge bolesti.
Bogata je zdravim zasićenim masnim kiselinama, ima manje ugljeno hidrata i šećera, a više vlakana, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma od mliječne.
Takođe, sadrži više flavonoida, hranjivih materija koje se nalaze u biljkama koje jačaju imunitet.
Pozitivno utiče na hormone
Ova poslastica povećava proizvodnjuendorfina, prirodne supstance u tijelu, poznate kao hormon sreće. Osim što popravlja raspoloženje, čokolada spada u jedne od rijetkih namirnica je izvor anandamida koji utiče na smanjenje bolova.
Takođe, podstiče i oslobađanje prirodnog amfetamina u tijelu -feniletilamina, koji daje energiju. Pozitivno utiče i na nivo serotonina, neurotransmitera koji djeluje kao antidepresiv.
Dobra je za srce
Čokolada obnavlja srčane arterije, te omogućava bolji rad srca. Smanjuje rizik od srčanog udara. Pokazalo se i da konzumiranje čokolade pomaže u smanjenju nivoa ‘lošeg holesterola’ i povećanju nivoa ‘dobrog holesterola’.
Dobra je za mozak
Ako redovno pijete toplu čokoladu poboljšat ćete protok krvi u bitne dijelove mozga, te može pomoći u borbi protiv Alchajmerove bolesti, pokazala je studija na Harvardu.
Pomaže u trudnoći
Trudnice koje su konzumirale čokoladu su manje izložene stresom i njihova djeca se po rođenju više smiju, pokazala je jedna studija u Finskoj, piše “Ženski kutak“.