Mamina štedljiva baklava bez oraha: Nikad bogatiji ukus omiljene poslastice! (RECEPT)
Predstavljamo vam fenomenalan recept za baklavu na koji nećete potrošiti mnogo novca
Orasi su sastavni deo tradicionalnog recepta za baklavu i verovatno se pitate na šta bi ličila bez njih.
Isto sam se i ja pitala kada mi je mama (inače poznata po spajanju nespojivog, koje na kraju uvek ispadne neverovarno dobro!) rekla da je konačno rešila da umesto oraha stavi kikiriki i keks.
Posle kraćeg oklevanja da probamo, svi smo ostali bez teksta, tepsija je ostala prazna dok smo se okrenuli i zato ćemo rado podeliti recept sa svima vama!
Sastojci: 500 kg kora za pitu, 300 g kikirikija, 200 g mlevenog keksa, 2-3 kašike šećera, ulje.
Za šerbet: 700 g šećera, 700 ml vode.
Priprema: U vangli pomešajte krupno mleven kikiriki, mleveni keks i šećer. Stavite jednu koru u pleh, poprskajte sa malo ulja, blago razmažite prstima, pokrijte drugom korom, opet stavite malo ulja, pa rasporedite malo mešavine sa kikirikijem. Nastavite tako sve dok ne potrošite materijal. Filuje se svaka druga kora, a vodite računa da završite sa dve nefilovane kore.
Poslednju koru malo bolje premažite uljem, pa živu baklavu celu zasecite nožem duboko na kocke, kako bi se unutra lepo ispekla.
Pecite 30 minuta na 200 stepeni. Dok se baklava peče, skuvajte šerbet – neka voda vri sve dok se šećer ne rastopi, a zatim sklonite sa ringle. Po želji možete da dodate i neku krišku limuna u šerbet.
Pečenu baklavu zalijte prohlađenim šerbetom i ostavite da se dobro ohladi u frižideru, kako bi se ukusi lepo povezali.
Uživaćate – garantovano!
(B.Marković / Stil.kurir.rs)