Čokoladna torta (Foto: zadovoljna.hr)
Sastojci:
– 8 jaja
– 200 g šećera
– 1 dl ulja
– 700 g čokolade za kuhanje
– ½ vrećice praška za pecivo
– 0,5 l vrhnja za šlag
Priprema:
– Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite ih u snijeg.
– U žumanjke dodajte šećer i izmiksajte u glatku smjesu. Smjesi dodajte ulje i prašak za pecivo te sve zajedno dobro izmiksajte.
– 300 grama čokolade razmrvite u manje komade i otopite je u loncu na vrlo laganoj vatri. Nakon što se u potpunosti otopila dodajte je smjesi te ponovno sve dobro izmiješajte.
– U smjesu dodajte i snijeg od bjelanjaka te sve dobro izmiješajte, ali ručno. Dobivenu smjesu ulijte u kalup i pecite u pećnici oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
– Vrhnje za šlag ulijte u zdjelu te u njega odmah dodajte 400 grama komadiće čokolade za kuhanje. Miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
– Dobivenu kremu prelijte po biskvitu. Po površini gusto posipajte kakao u prahu i vaša je torta spremna. Dobar tek!
Savjeti:
– Torta bi se po receptu trebala jesti potpuno hladna pa je najbolje da je napravite dan ranije i ostavite preko noći u hladnjaku.
– Ako se biskvit previše podigne čim ga izvadite iz pećnice žlicom ga po cijeloj širini lagano potisnite dok se ne spusti.
zadovoljna.hr