Mnogi nutricionisti reći će vam da ste riješili većinu svojih problema ako iz prehrane potpuno izbacite gluten. No, postoje i neke popularne zablude o glutenu u koje verujemo, a ne bi trebalo:
1. Bezglutenska prehrana poboljšava probavu
Ne postoje pouzdani dokazi da će nam se probava poboljšati ako iz prehrane izbacimo gluten. Uostalom, potpuno izbacivanje glutena iz prehrane, podrazumijeva i znatno smanjen unos vlakana što prilično može usporiti naš metabolizam i negativno utjecati na probavu.
2. Gluten je kriv za višak kilograma
Ovo je još jedna od zabluda. Gluten nema nikakve veze s vašim kilogramima. Gubitak mase ovisi o kakvoći i količini hrane, kao i o stilu života. Ako ne vodite računa što i koliko jedete, gluten neće imati izravne veze s viškom kilograma.
3. Hrana bez glutena je zdravija
Hrana bez glutena sadrži znatno više šećera, soli, zasićenih masti i kalorija, od regularnih namirnica, tako da bi upravo odabirom bezglutenske prehrane moglo doći do gojaznosti.
Zaključak
Možete smanjiti unos glutena, ali ga, osim ako niste osjetljivi na njega, nemojte potpuno izbaciti iz prehrane. Osim što može dovesti do neželjenih učinaka, može dovesti i do deficita energije, što će vas činiti umornim i bezvoljnim, a to nikako ne želite, piše Aura.