Cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovječanstvu, a popularnost meda nikad nije prošla. Eterično ulje cimeta i enzim koji proizvodi hidrogen peroksid, a koji se nalazi u medu, kvalificiraju ove dvije “antimikrobne” namirnice s mogućnošću zaustavljanja rasta bakterija i gljivica.
Ne koriste se samo za obogaćivanje okusa pića i lijekova, već i kao sredstvo za balzamiranje te kao alternativa tradicionalnim konzervansima zbog svojih djelotvornih antimikrobnih svojstava.
Poznato je da je med s cimetom zdrava kombinacija, ali znate li što sve ona zapravo liječi?
Srčane bolesti
Ukoliko imate srčanih problema, med sa cimetom biste trebali koristiti svakodnevno. Napravite pastu od meda i cimeta u prahu. Namažite ju na kruh umjesto marmelade, i jedite to redovito za doručak. Ovo će smanjiti nivo kolesterola u arterijama i spriječiti srčani udar.
Artritis
Ljudi koji boluju od artritisa često su primjenjivalo ovu metodu, a neki su se čak skroz izliječili. U čaši vruće vode promiješajte dvije velike kašike meda i jednu čajnu kašiku cimeta u prahu. Popijte to ujutro i navečer. Kod redovitog konzumiranja može se izliječiti čak i hronični artritis.
Infekcije žučnog mjehura
U čaši mlake vode promiješajte dvije velike kašike cimeta u prahu i jednu čajnu kašiku meda. Pijte to svaki dan. Ovo će uništiti mikrobe u žučnom mjehuru.
Holesterol
Promiješajte dvije velike kašike meda i tri čajne kašike cimeta u velikoj čaši čaja. Kada to popijete, nivo holesterola će se sniziti za 10% u roku od dva sata.
Prehlada
Ako patite od prehlade, uzmite jednu veliku kašiku meda sa ¼ žlice cimeta. Uzimajte to tri dana za redom. Ovo će riješiti prehladu, hronični kašalj i začepljenje sinusa.
Bol u želucu
Med u kombinaciji sa cimetom izliječit će bol u želucu. Uzimajte to redovito da bi iskorijenili čir na želucu.
Imuni sistem
Dnevno uzimanje meda i cimeta u prahu osnažuje imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa.