Od kako je počela da se proizvodi, pre skoro 5.000 godina, so je postala veoma bitan deo našeg svakodnevnog života. Osim u ishrani, ljudi su pronašli još dosta različitih načina za upotrebu soli, a samo jedan od njih je čišćenje.
Čišćenje masnoće sa tiganja i tepsija
Jednu čašu soli prospite na tiganj, a zatim istrljajte običnom kuhinjskom krpom. Zatim je operite deterdžentom onako kako bi je i inače oprali. Očistite fleke sa drvene daske za sečenje Pospite malo soli na dasku i utrljajte limunom. Pustite da drvo upije tečnost, a zatim isperite dasku.
Iz vaze uklonite boju nastalu od vode
Pomešajte so i toplu vodu i taj miks sipajte u vazu, koju ćete potom protresti. Nakon toga prospite tečnost i operite je sapunom i vodom. Sprečite truljenje sira Ovo ćete postići tako što ćete krpu natopiti solju i vodom, a zatim njome obmotati sir.
Operite noge u slanoj vodi
U lavor vruće vode stavite jednu do dve čaše soli i držite noge u njoj dok se voda ne ohladi. Isperite fleke sa šolja za čaj i kafu Jednu kašiku soli pomešajte sa jednom kašikom sirćeta i mešavinu sipajte u šolju koju želite da očistite. Sačekajte nekoliko sati i operite sudove onako kako bi ih inače oprali.
Poboljšajte ukus kafe
Ukoliko vam se ne dopada ukus kafe, stručnjaci preporučuju da u šolju dodate prstohvat soli. Izbelite jastuke Jastučnice i jastuci s vremenom izgube belu boju i poprime žućkastu nijansu, ali se na jednostavan način mogu vratiti u prvobitno stanje. Pomešajte kiselu vodu s jednom kašikom soli i dodajte tome ključalu vodu. Zatim ubacite jastučnice/jastuke i držite ih u vodi sat vremena, pokušajte da održavate temperaturu vode.
Izvor: Infpult