SASTOJCI:
– 1 kg krompira
– 1 korijen peršina
– 1 manji korijen celera
– 1 manji luk
– 500 ml obične vode
– sol i papar
– 2 kašike maslaca
PRIPREMA:
1. Krompir ogulite, operite i narežite na manje kockice. Korijen celera, peršina i luk također ogulite i nasjeckajte na sitne kockice.
2. Rastopite maslac u zdjeli za kuhanje na laganoj vatri pa zatim dodajte luk i dinstajte ga dok ne požuti. Nakon toga dodajte celer i peršin pa dinstajte još 5 minuta. Naposljetku dodajte krompir. Dinstajte i njega s povrćem 5 minuta uz redovno miješanje. Zatim sve posolite i pobibereite, zalijte temeljcem ili vodom i kuhajte dok krompir ne bude gotov.
3. Kada je krompir gotov, u juhu dodajte slatko vrhnje i prokuhajte 2 minute pa maknite s vatre. Štapnim mikserom obradite supu kako biste dobili finu kremastu teksturu.
SAVJETI:
– netom prije posluživanja na supu možete naribati malo tvrdog sira, dodati nasjeckanog peršina ili nekog drugog začina po želji,piše Aura