Nedavno istraživanje pokazalo je kako ovakav način kuhanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz riže. Zbog korištenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospijeva i do riže. Ova hemikalija je povezana s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju, piše “Dobra kuhinja“.
Profesor Endi Meharg sa Univerziteta u Belfastu testirao je tri načina kuhanja riže.
U prvom postupku, profesor Meharg je tesirao najčešći način kuhanja riže. Na jednu čašu riže dodao je dvije čaše vode, a voda je “isparila” tokom kuhanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.
U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuhanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.
Treća metoda se sastojala u tome da je ostavio rižu u vodi tokom noći, nivo otrovnih materija smanjen je za 80%…
Naučnici kažu da je rižu najbolje kuhati na sljedeći način:
- ostavite rižu da odstoji u vodi preko noći
- ispirite je sve dok voda ne postane bistra
- dobro ocijedite rižu
- rižu stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode
- ostavite da prokuha i smanjite vatru te ostavite rižu 15-ak minuta da se lagano kuha
- rižu miješajte viljuškom