Kuća i hrana

KAKO SE PRAVILNO ODMRZAVA HRANA: šta se dešava ako zamrznuta hrana stoji na sobnoj temperaturi

Napisao H. H.

Većina nas odmrzava hranu na sobnoj temperaturi i verovatno niste znali da to uopšte nije zdravo a evo i zašto!

Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi nije ni dobro ni korisno. Površina hrane rastopiće se mngo pre nego što se otopi unutrašnjost pa će se na površini brzo razviti nepoželjne bakterije.

Brži i sigurniji način odmrzavanja je stavljanje zamrznute hrane u nepropusnu kesicu (npr. meso, riba i sl.) koju zatim treba potopiti u hladnu vodu. Svakih 30 minuta treba vodu zameniti svežom i hladnom, sve dok se hrana ne odmrzne. Tako neće doći do neravnomernog površinskog otapanja, kao što je to slučaj na sobnoj temperaturi.

Ali ako vam se ne žuri, najlakše i jednako dobro je hranu iz zamrzivača izvaditi dan pre upotrebe i staviti je u frižider da se polako odmrzava. Većinu zamrznute hrane moguće je kuvati odmah nakon vađenja iz zamrzivača, bez prethodnog odmrzavanja. Podgrevanje, tj. kuvanje, trajaće barem dvostruko duže nego kad je hrana odmrznuta, a podgrevanje, tj. priprema zamrznute hrane mora se odvijati polako ‒ najbolje na laganoj vatri ili u rerni, piše Lepaisrecna

Komentari

komentara