jaje (foto:cure.ba)
Trik kod tvrdo kuvanih jaja krije se u dva sloja jajeta koja se kuhaju neravnomjerno – bjelanjku i žumanjku. Visoka, kontinuirana temperatura stvrdne proteine koji se nalaze u bjelanjku. Prekuhavanje na visokoj temperaturi takođe izaziva hemijsku reakciju koja stvara neukusan i neprivlačan zelenkasto-sivi ovoj oko žumanjka. Kraće kuvanje omogućiti će bjelanjku da ostane mekan, a žumanjku da zadrži lijepu žutu boju, piše Yahoo Shine.
Nadalje, jako kipuća voda koja krčka jaja na dnu loncu može uzrokovati pucanje ljuske. Bolji način da postignete savršeno kuvana jaja je da ih kuvate na manjoj temperaturi.
Recept za savršeno tvrdo kuvana jaja:
– nekoliko jaja
– veliki lonac (jaja ne bi trebala biti nagurana)
– hladna voda
Jaja prelijte hladnom vodom, no nemojte pretrpavati lonac. Ako kuvate više jaja, radije upotrijebite dva lonca. Lonac s jajima i vodom stavite na vatru, kada malo zakuhaju (čim vidite mjehuriće), odmah ugasite vatru i lonac poklopite odgovarajući poklopcem. Jaja ostavite da odstoje 10-11 minuta, isperite ih pod hladnom vodom i dobiti ćete savršeno tvrdo kuvana jaja.
tportal.hr