Sastojci:
- 2 kesice od po 100 g bijelog šlag krema
- 1 čaša mlijeka
- 1 činijica suhih kajsija
- 1 šoljica suhog grožđa
- 1 šoljica pistaća (oraha, badema)
- 1 čaša lješnika
- 1 manji paket prepečenog hljeba
Za ukrašavanje:
- nekoliko suhih kajsija
Priprema:
Umutiti šlag s mlijekom i ostaviti pola sata u frižideru. Kajsije potopiti na 10 minuta u vruću vodu, potom ih osušiti i sitno isjeći. Isjeckati i suho grožđe, a pistaće i lješnike grubo zdrobiti i sve dodati u ohlađeni šlag.
Prepečeni hljeb pažljivo izlomiti na veće parčiće pa i njega dodati u šlag, blago promiješati pa prebaciti u duguljasti kalup premazan puterom i ostaviti najmanje dva sata u frižideru. Nakon toga kolač izručiti na tacnu i ukrasiti kajsijama, prenosi “Lepa i srećna“.