SASTOJCI:
- 1 kg zrelih jagoda
- 0,2 kg šećera
- 1 limuntusa
PRIPREMA:
Jagode oprati, očistiti i namočiti u vodu sa rastvorenim limuntusom.
Ocijediti, pa redati u šerpu – sloj voća, sloj šećera.
Pokriti i ostaviti da odstoji, može i preko noći, na hladnom.
Kuhati na srednjoj vatri, skidati pjenu i kad je kuhano opjeniti do kraja.
Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi pa sipati u tegle. Povezati tegle i ostaviti na hladno, u ostavu ili podrum.
Tehnika rada: Najbolje je da voće pripremate kilogram po kilogram. Prvi kilogram potopite na kratko u hladnu vodu, a za to vrijeme proberite sljedeći kilogram – birajte samo cijele, neoštećene jagode.
Zatim iz prvog kilograma operite jagode pod mlazom – šaku po šaku i ostavite na kratko u đevđir da se ocijedi, a sledeći kilogram potopite u čistu, hladnu vodu.
Sada prvi kilogram čistite od peteljki i stavljate u vodu s limuntusom. Kad završite, drugi kilogram ide na pranje i cijeđenje.
Na kraju prvi ocijedite od kisele vode i slažite u šerpu. Ponovite proceduru onoliko puta koliko imate voća. Tako ćete raditi brzo i s lakoćom, a voće će biti dobro oprano, očišćeno i spremljeno za kuhanje, prenosi “Recepti za sve“.