Kuća i hrana

MJEŠAVINA ZAČINA I UKUS KOJEM NIKO NEĆE ODOLJETI: Pripremite mariniranu piletinu

Napisao H. H.

Kombinacija začina koja je ovdje korištena daje poseban ukus piletini. Može da bude nedjeljni ručak, ili kada vam dolaze gosti, odlična je i na roštilju, grilu, tiganju ili iz rerne.

Sastojci:

– 1,5 kg pilećih bataka sa zabatcima ( da ne budu mnogo krupni ),
– 1 kašika suhog začina,

– 1 kašika crvene, mljevene paprike,
– 1/2 kašičice bijelog bibera,
– 1 kašika sušenog peršunovog lista,
– 1 kašika kurkume,
– 1/2 kašičice soli,
– 100 ml ulja

Priprema:

Batake odvojiti od zabatka pa zarezati kod kosti. Staviti ih u veću posudu pa posuti svim začinima i uljem pa rukom sve “izmuljati”. Ostaviti da odstoji sat vremena. Na roštilj samo spuštati i ravnomjerno peći sa obje strane.

Na grilu takođe, na srednjoj temperaturi, poklapajući gornjim dijelom i povremeno okrećući.

Pečene spuštati u šerpu i obavezno poklopiti, da se lijepo upare i ostanu topli.

Komentari

komentara