pečurke (foto:cure.ba)
Vjerovatno ste se već susreli sa savjetima da pečurke ni po koju cijenu ne treba prati u vodi, nego višak zemlje i ostale nečistoće očetkati četkicom, pa ih vlažnom krpom prebrisati.
Naravno, to je i duži postupak od pranja u vodi, zbog čega se postavlja pitanje šta će se dogoditi ako to pravilo prekršite.
“Pečurke su prirodno pune vode. Budući da su pečurke poput malih sunđera, smatra se da će im pranje razvodniti teksturu i ublažiti miris i ukus”, navodi kuvar Alton Braun. Drugim riječima postaće bljutave.
Vodeći se tim mišljenjem, ovaj voditelj i kuvar testirao je u emisiji “Good Eats” oba postupka čišćenja pečuraka. Oprane pečurke apsorbovale su vodu, ali samo u maloj količini. Što je najrelevantnije za kuvanje kod kuće – ispiranje je bilo mnogo brže od četkanja.
“Ako ćete prati pečurke, samo ih nemojte potapati u vodu”, kaže kuvar Čed Sarno i dodaje, “kratko ispiranje prije kuvanja biće dovoljno. Do tada, pečurke čuvajte u papirnoj kesi (plastika ne diše i u njoj će se smežurati)”.
B92