Sastojci:
200 g zaslađenog kokosovog brašna
100 g riže
1 l mlijeka
½ kašičice vanilinog ekstrata
¼ kašičice kokosovog ekstrata
125 ml slatke pavlake
Priprema:
1. U šerpu sipati mlijeko i kokos te pustiti da prokuha uz povremeno miješanje.
2. Isključiti ringlu i ostaviti da odstoji tako jedan sat.
3. Iscijediti kroz cjediljku, ali pritiskajući kokos koliko god možete da što više iscijedite mlijeka iz kokosa. Kad procijedite mlijeko, trebali biste imati 1 l mlijeka, a ako nemate, naspite običnog mlijeka do 1 l.
4. Procijeđeno kokosovo mlijeko sipati ponovo u šerpu, pustiti da prokuha pa dodati rižu, kokosov ekstrakt i vanilin ekstrakt i kuhati na vrlo niskoj temperaturi dok se riža ne skuha i ne dobijete vrlo kremastu kao rižoto masu. Povremeno promiješati.
5. Skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. Ovako pripremljen sutlijaš će biti vrlo gust kad se ohladi i može stajati oko 2 dana u frižideru.
6. Kada ga želite servirati najprije umutite slatku pavlaku u šlag, dodajte trećinu umućene slatke pavlake u pripremljen sutlijaš i spatulom umiješajte pavlaku i onda dodajte i ostatak umućene slatke pavlake i to sjediniti spatulom. Poslužiti hladno. ekskluziva.ba