Kako biste smanjili unos soli, konzervisanu hranu prije kuvanja isperite. Operite ih pod mlazom hladne vode pa tek onda pripremite. Osim unutrašnjosti konzerve važno je da operete i spoljni dio. Nikako nemojte zaboraviti da isperete i otvarač za konzerve nakon korišćenja.
Zamislite samo put koji su prošle od fabrike i kamiona do skladišta. Bile su u raznim rukama koje su ih stavljale na police, a koliko ih je tek kupaca primilo kako bi vidjelo sastav.
Možda je i koja pritom pala na pod.
Prilikom otvaranja poklopca bakterije lako ulaze u hranu, a kako biste to spriječili, operite konzerve i obrišite ih kuhinjskim ubrusom prije upotrebe. To važi i za limenke piva ili sokova.
Oštećene konzerve bolje nemojte da koristite, mnogo su opasnije po zdravlje.
U domaćinstvu je konzervisana hrana najčešći izvor botulizma, opasnog trovanja po život izazvano bakterijom Clostridium botulinum. Jedan od znakova prisutnosti bakterije mogu biti naduvane konzerve koje šište prilikom otvaranja.
Čak i samo udisanje plina ili male količine hrane na rukama može biti jako opasno, pa je takve konzerve bolje ne koristiti.
Nakon otvaranja konzerviranu hranu prebacite u staklenu ili plastičnu posudu i čuvajte je u frizideru novi.ba