Burek (foto: recepti.fr)
Prema istraživanju britanskog Guardiana, burek, najpopularnija ulična hrana na Balkanu, peti je na listi najbolje brze hrane na svijetu.
Opisali su ga kao hrskavi, ukusni specijalitet koji se pravi od tankih kora, a može biti sa mesom, sirom i zeljem. Može se jesti u bilo koje doba dana, a za doručak se najbolje slaže sa crnim čajem, iako svi kod nas znaju da najbolje ide uz jogurt.
Kao najbolji brzi specijalitet proglašena je burmanska riblja čorba sa pirinčanim rezancima i povrćem, koja se obično jede u prijepodnevnim časovima, a slijedi čuveni vijetnamski sendvič od bijelog bageta, sa majonezom i paštetom, hrskavim školjkama, povrćem i začinima.
Azijski specijalitet nalazi se i na trećem mestu, slatki daulat ki chaat iz Indije, pravi se od mlijeka i pistaća, a svetlo narandžastu boju daje mu šafran. Slijedi tajlandski phat Kaphrao, tradicionalno jelo napravljeno od mljevenog svinjskog mesa, piletine i morskih plodova sa sjeckanim bijelim lukom, a ponekad i pasuljom.
Na listi “Gardijana” našli su se i sfenj iz Maroka, tijesto prženo u dubokom ulju, walkie-talkies iz Južne Afrike, napravljen od kuvanih kokošjih nožica i glave, kojima se dodaju samo začini, meksičko jelo temales od kuvanog kukuruza sa pikantnim komadićima i red red slatko, ljuti crveni pasulj specijalitet iz Gane.
Posljednji na listi Top 10 brzih gatronomskih zadovoljstava su popularne currywurst iz Nemačke, kobasica i pomfrit, koji se u ovoj zemlji tradicionalno služe uz kari-kečap dodatke i hljeb po izboru.
buka