Kuća i hrana

Obratite pažnju – Koja su to najprljavija mjesta u kuhinji?

Napisao admin

Mislite da je vaša kuhinja čista? Pričekajte malo prije nego odgovorite! Vlaga i ostaci hrane čine je idealnim staništem raznih bakterija, koje 'navlače' mnoge bolesti. Zato pod hitno uzmite stvar u svoje ruke i dobro očistite sva kritična mjesta.


Čišćenje (Foto: Cure.ba)

‘Ako vi nećete ubiti njih, bakterije će zavladati vama. Dnevno ste izloženi napadu do čak milion bakterija, i to samo u svojoj kuhinji’, tvrdi Kelly A. Reynolds, mikrobiologinja sa Sveučilišta Zuckerman College of Public Health u Arizoni. 

Koja su najčešća mjesta na kojima se sakrivaju i kako ih se što brže i bezbolnije riješiti? 

1. Sudoper

Važno je da sudoper uvijek dobro očistite nakon ispiranja sirovog mesa, povrća ili zdjelica kućnih ljubimca, ako ih imate. Koristite dezinfekcijsko sredstvo predviđeno za tu svrhu – kad ga nanesete, bitno je da ga ostavite neko vrijeme da odradi svoje prije nego ga isperete. 

2. Kuhinjske spužve i krpe

Neoprane kuhinjske spužvice i krpe često su ‘skladišta’ opasne bakterije E. coli. Kuhinjske krpe mijenjajte svaki dan, operite ih u toploj vodi i dobro posušite. Spužve možete koristiti nekoliko dana ili ih svaki dan na dvije minute stavite u mikrovalnu (pazite pritom da budu vlažne). 

3. Ruke

Ako ste upravo razbili jaje ili dirali sirovo meso, vaše ruke mogu postati prijenosnici raznih bakterija koje će se razmnožiti po idućoj površini koju dodirnete. Mislite unaprijed kad kuhate! Odmah izvadite sve što vam je potrebno, od noža do posude, tako da ne morate nepotrebno takvim rukama dodirivati čiste ladice ili kuhinjske elemente. 

4. Aparat za kafu

Samo za informaciju, kafa nije jedino što se nalazi u njemu. Često u aparatu za kafu možete pronaći plijesan koja izaziva alergijske reakcije kod ljudi. Jednom mjesečno izlijte u spremnik ocat i pustite neka odstoji 30 minuta. Uključite aparat, a nakon octa to ponovite nekoliko puta čistom vodom. Dijelove koji se mogu odvojiti, skinite, operite i posušite. 

5. Torbe, ruksaci, aktovke, torbe za računala…

Ovo je u biti vrlo logično, sjetite se samo gdje ih sve odlažete!Držite takve stvari dalje od kuhinjskih površina, a ako su od materijala koji se može pobrisati, učinite to svakako jednom sedmično. 

6. Ručkice pećnice, kuhinjskih elementa, hladnjaka

Na ove stvari često zaboravljamo jer nikad ne izgledaju prljavo, ali… Obrišite ih svaki put kad čistite cijelu kuhinju, ne preskačite ih! 

7. Kanta za smeće

Bez obzira koliko pažljivi bili, ostaci hrane i slične stvari uvijek nekako ispadnu pored kante. Jednom sedmično odnesite kantu za smeće pod tuš, pošpricajte je nekim dezinfekcijskim sredstvom, isperite i osušite. 

8. Radna površina

Iako je redovito brišete, ne mora nužno biti čista – sjetite se samo svega što tamo odlažete. Dobro je očistite svaki put prije i poslije pripreme hrane! 

9. Mikrovalna pećnica

Ako mislite da u tom malom kućanskom aparatu bakterije ne mogu preživjeti, varate se! Bakterije su otporne i ne očistite li je kako treba, one će se tu uvijek zadržavati. Dezinficirajte mikrovalnu jednom sedmično, izvana i iznutra. Sve što se prolije izvan posude odmah uklonite kako biste spriječili razmnožavanje bakterija. 

10. Torbe u kojima nosite namirnice

Istraživanje je pokazalo da čak 50 posto takvih torbi prenose E. coli jer se u njih izliju sokovi, recimo sirovog mesa. Nabavite torbu koju možete prati i to činite barem jednom sedmično. 

magazin.hr

Komentari

komentara