Podsjeća na tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka puno bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobija na sočnosti i kremastoj teksturi. Ako ga niste pripremali, ne čekajte, lahko se pravi, a užitak je neopisiv. Spužvasti kolač, natopljen mlijekom i preliven karamelom, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim
Potrebni sastojci:
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g brašna
- 200 g griza
- 1 prašak za pecivo
- prohvat soli
Preliv:
- 500 ml mlijeka
- 1 l slatkog vrhnja
- 150 g mlijeka u prahu
- 300 g karamela
Postupak pripreme:
- Razdvojite bjelanca i žumanca. Bjelanca čvrsto umutite sa prstohvatom soli, pa dodajte vanilin šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom miksera. Kad dobijete čvrstu smjesu, dodajte jedno po jedno žumance.
- Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješajte, i miješajući žicom, lagano sjedinite sa već umućenim jajima. Dobijenu smjesu istresite u četvrtasti pleh pokriven pek – papirom. Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta dok tijesto lijepo ne porumeni.
- Pečeno tijesto još toplo izvadite, odnosno izvrnite iz pleha na čistu salvetu, pa ga izbockajte štapićem za ražnjiće. Malo zagrijte mlijeko u velikoj šerpi, pa u njemu rastopite mlijeko u prahu, a potom dodajte hladno slatko vrhnje i sve dobro izmiješajte.
- Na kraju kolač premažite karamelom pri čemu možete koristiti kupovni, a možete ga i sami pripremiti.
Posluživanje: Pripremljeni kolač dobro ohladite, izrežite na kocke i uživajte u okusu. Umjesto karamela kolač možete premazati omiljenim džemom (šipurak ili kajsija) ili možete dodati svježe voće.
Kako pripremiti karamel
Sastojci:
- 200 g šećera
- 300 g vrhnja za kuhanje (18 ili 35 posto)
- 1 kašika maslaca
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrijavajte šećer do blage boje karamela. Podešavajte temperaturu u skladu sa tokom topljenja: prvo na jačoj, a onda na slabijoj, kako bi se tekstura topljenog šećera ujednačila, a da ne izgori.
U međuvremenu, dok se topi šećer, zagrijte vrhnje. Kada šećer dobije odgovarajuću boju (jako je važno da ne izgori, pazite na temperaturu), dodajte toplo vrhnje. U ovom koraku budite oprezni, jer je moguće da vrhnje, kada dođe u kontakt sa šećerom, počne jako da vri. Obavezno podesite nisku temperaturu u ovom dijelu postupka pripreme.
Dodajte prstohvat soli i ostavite na ringli dok se masa ne ujednači, miješajući. Dodajte kašiku maslaca, promiješajte i istresite u teglicu, piše “Faktor“.