Paradajz (foto: cure.ba)
No, ne zaboravimo da nam brojne namirnice pomažu kod raznih bolesti, problemima sa srcem, smanjuju rizik od raka, dijabetesa i slično. Donosimo popis namirnica koje spadaju među najzdravije na svijetu.
Marelice
Beta karoten kojeg ima u marelicama štiti oči. Također se ovaj sastojak pretvara u vitamin A čime otsmanjuje mogućnost obolijevanja od raka, posebno raka kože. Dobre su za one koje pate od viška kilograma jer jedna marelica ima 17 kalorija.
Avokado
Pomaže u snižavanju nivoa kolesterola i povećava nivo HDL-a (lipoproteina visoke gustoće). Jedan komad ima 81 kaloriju.
Malina
Sastojci u malini smanjuju rizik od raka, imaju vitamina C i vlakana koji su odlični protiv kolesterola i srčanih bolesti. Jedna zdjelica sadrži tek 60 kalorija.
Dinja
Bogata vitaminom C i beta karotenom koji zajedno s kalijem u kojeg imaju dvaput više nego banane odličan su izbor. Polovica dinje ima 97 kalorija.
Sok od brusnice
Čisti krv od mogućih infekcija i tako štiti od razvoja štetnih bakterija. Jedna čaša ovog soka ima 144 kalorije.
Paradajz
Omiljeno povrće koje sadrži likopen, jedan od najsnažnijih karotenoida koji služe kao antioksidanti u organizmu. Prosječan paradajz ima 26 kalorija.
Suho grožđe ili grožđice
Veliki su izvor željeza koje pomaže u cirkulaciji krvi.
Smokva
Bogata je kalijem i vlaknima, ali i vitaminom B6 koji je potreban za dobro raspoloženje. Smanjuje kolesterol i sprečava zadržavanje viška vode u organizmu. Jedna smokva ima od 37 do 48 kalorija.
Crveni luk
Često ga koristimo u raznim jelima a njegova prednost je što sadrži jedan od najmoćnijih flavonoida koji su prirodni antioksidansi. Studije su pokazale da štiti protiv raka, a jedna zdjelica isjeckanog luka ima 61 kaloriju.
Artičoke
Odlično povrće koje smanjuje rizik od raka i kontrolira kolesterol, Jedna artičoka ima 60 kalorija.
Brokula
Jedna od najzdravijih namirnica koju svakako treba što češće konzumirati ima dosta vitamina C i beta karotena. Jedna zdjelica ima 25 kalorija.
Špinat
Sadrži lutein i karotenoide koji štite od makularne degeneracije a koja prouzrokuje sljepilo kod starijih osoba. Odličan je izbor za one s viškom kilograma jer jedna zdjelica sadrži samo 7 kalorija.
Bijeli luk
Česti dodatak jelima, snižava krvni tlak i pomaže u prevenciji trbušnih oboljenja i raka crijeva.
Pšenične klice
Sadrži magnezij koji je važan za sprječavanje grčeva u mišićima, a u pšeničnim klicama dosta je i vitamina E.
Leća
Smanjuje rizik od raka dojke, dobra je za zdravlje srca i ima impresivnih 9 grama proteina u polovini zdjelice.
Kikiriki
Smanjuje srčana oboljenja za čak 20%. Jedna šaka kikirikija ima 166 kalorija.
Vrhnje s mlijeka
Bogato je vitaminom B2 koji je bitan za dobar vid, a zajedno sa vitaminom A pomaže u borbi protiv alergija i lišajeva.
Riba
Trebalo bi je konzumirati barem tri puta tjedno. Riba sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 koji utječe na pravilan rad živčanog sustava. Sadrži i višestruko nezasićene masnoće odlične za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije.
net.hr