Ipak, rijetko ko ga zna dobro skuhati.
Ili je presuha ili pregnjecava, nekima uvijek zagori, a nekima se toliko raskuha da više ni ne nalikuje na rižu.
Već dobro poznati recept govori da na šoljicu riže idu dvije šoljice vode, a mnogi ljudi griješe već u prvom koraku.
U čemu je caka?
Ako hladnu rižu ubacite u lonac s hladnom vodom i tek onda upalite vatru, teško ćete dobiti savršenu rižu.
Stručnjaci kažu da bi oba sastojka trebala biti topla pa sijledite ovaj recept:
1. Suhu rižu grijte u loncu (na suho ili na malo ulja) dok vodu grijete do ključanja u kuhalu ili drugom loncu.
2. Nakon što ste rižu zagrjali minut ili dva, dodajte vruću vodu, prstohvat soli, promiješajte i poklopite lonac dok ponovno ne provri.
3. Podignite poklopac, smanjite vatru i nastavite da kuhate uz miješanje dok voda ne ispari (pogledajte i koje je vrijeme kuhanja je naznačeno na pakovanju).
4. Ugasite vatru kad riža dobije željenu teksturu, a ako želite posebno mekan pirinač, poklopite lonac i pustite da se pari još pet minuta – bez vatre, naravno.