Palačinke (foto: smedia)
Prodavači palačinki Debenhams, otkrili su javnosti komplikovanu formulu uz koju palačinke uvijek ispadaju savršene, a do koje su došli u saradnji sa naučnicima sa Univerziteta Volverhempton.
“L predstavlja broj grudvica u smjesi, a C odgovara konzistenciji smjese. F se odnosi na uspešnost okretanja, k je idealna konzistencija, a T je temperatura tiganja. Savršena temperatura tiganja predstavlja m, S je vreme tokom koga smjesa odstoji prije pečenja, a E je vrijeme tokom koga palačinke stoje prije nego što se pojedu pojedene – što je rezultat bliži brojki 100, to su palačinke bolje”, kaže portparolka Debenhamsa, Lizi Singleton i dodaje: “Nabavite savršeni tiganj za pečenje palačinki, držite se formule i sigurno će biti savršene.”
“Zlatna pravila pečenja palačinki su: tiganj zagrijan na 191 stepen, smjesa bez grudvica, ostaviti smjesu da odstoji 30 minuta prije pečenja, i palačinke koje se pojedu odmah poslije pečenja – čini se prilično jednostavno, zar ne”, dodaje Lizi.
Sofi Batgejt, vlasnica restorana Sophie’s u Londonu otkriva tajne za savršeno okretanje palačinki, bez lijepljenja za tiganj, pod ili plafon.
1. Budite spremni. Ne bojte se da pripremite sve unaprijed. Napravite smjesu za palačinke veče prije i u smjesu dodajte i malo soli – palačinke će se lakše okretati i biće boljeg ukusa.
2. Ne uzimajte prvi tiganj koja vam dođe pod ruku. Koristite teške tiganje, u njima je lakše okretati palačinke, a s pečenjem i okretanjem sačekajte sve dok ne bude jako vruć.
3. Tajna u debljini. Palačinke moraju da budu glatke, okrugle i tankih ivica, nikako predebele, a što su tanje, to će biti lakše da se peku i okreću.
tportal