Hrana (foto: cure.ba)
Kečap
Kečap u frižideru zadržava kvalitet šest mjeseci. Poslije isteka roka trajanja to je još uvek sigurno vrijeme za konzumiranje osim ako se ne pojavi čudan miris ili primijećujete plesan.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje može da ostane svježe 18 do 24 mjeseci. Preporučuje se da se drži na hladnom i tamnom mjestu, pa čak i u frižideru ako živite u mjestu s toplim klimama.
Jaja
U frižidetu mogu da budu tri do pet nedjelja. Stavite kod vrata frižidera, jer većina obično upravo tamo ima mjesto za jaja.
Mlijeko
Može ostati pitko i nedjelju dana nakon isteka roka koji je otisnut na pakovanju. Ako je mlijeko promenilo ukus, miris ili izgled, to ćete lako primijetiti.
Jogurt
Može da bude dobar sedam do deset dana poslije roka trajanja, a u zamrzivaču dva mjeseca. Bacite ga ako vidite plijesan.
Kiseli krastavčići
Otvorena tegla kiselih krastavčića u frižideru može da bude do godinu dana, a to važi i za neke namirnice poput maslina ili kapara.
Sirće
Rok trajanja sirćeta je gotovo beskonačan. Estetske promjene, poput boje ili razvoja sedimenta mogu se dogoditi u vrstama sirćeta koje nije bijelo, ali proizvod je još uvijek bezbijedan za korištenje.
Med
Med svoj kvalitet zadržava dok se ne potroši.
Senf
Kada ga kupite u prodavnici, senf koji se čuva u frižideru traje i do jednu godinu nakon isteka roka trajanja. To ne važi za domaći senf koji se mnogo brže kvari.
Maslac
Možete da ga koristite do dve nedjelje poslije isteka roka. Zamrznuti maslac možete da čuvate devet mjeseci.
Kafa
Otvoreno pakovanje mljevene kafe traje tri do pet mjeseci pošto joj prođe rok trajanja, a zrna kafe pola godine.
tportal