Nijedna pekara ne može napraviti niti sličan, ovaj specijalan recept koji morate probati
Sastojci:
- 1 šoljica = 250 ml
- 1 šoljica + 1/2 šoljica bijelog brašna
- 1 kašikica soli
- 1 vrećica (8g) suhog kvasca
- 1/2 kašike šećera
- 1 šoljica tople vode
- malo kukuruznog brašna za posipati pleh
Premaz:
- 1 bjelanjak
- 1 kašika vode
Priprema
U većoj posudi izmiješajte 1 šoljicu brašna, sol, kvasac i šećer. Izmiješajte i dodajte toplu vodu.
Mikserom (s nastavcima za tijesto) miješajte par minuta.
Pomalo dodavajte preostalo brašno (otprilike 1/2 šoljica) dok ne dobijete glatku smjesu koja se ne lijepi. Mijesite otprilike 10-tak minuta.
Tijesto stavite u nauljenu posudu i prekrijte krpom.
Stavite posudu u pećnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike sat i pol dok se smjesa ne udvostruči.
Premjesite. Na pobrašnjenoj površini oklagijom razvaljajte tijesto u pravougao veličine cca. 30×38 cm.
Zarolajte i pritisnite krajeve.
Obložite pleh papirom za pečenje, lagano ga namastite i pospite kukuruznim brašnom.
Prebacite tijesto na pleh, zarežite nožem na par mjesta preko štruce i premažite bjelanjkom pomiješanim sa malo vode.
Pokrijte krpom i ponovo stavite u pećnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike 45 minuta.
Pecite na 190oC 40-45 min (ponekad je dovoljno i 35 min.)
Vrući hljeb zamotajte u vlažnu čistu krpu dok ne omekša, prenosi “Coolinarka“…