Kuća i hrana

Mantije: Stari recept koji se čuva od zaborava!

Napisao H. H.

Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Fantastičnog je ukusa i da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati.

Sastojci:

– 500 ml mlake vode
– 1 kašičica soli
– 850 gr brašna
– 700 gr junećeg mljevenog mesa
– 2 glavice crnog luka
– 4 pune kašike masla, ko nema može maslac
– 100 ml ulja
– 1 kašika suhog začina
– 1/2 kašičice bibera

Odozgo

– 500 ml kiselog mlijeka
– 1 čehno bijelog luka

Priprema:

mantije-2

– U 750 gr brašna dodati so, promješati malo rukom, pa nalivati vodu i mjesiti rukom. Umjesiti glatko tijesto. Potrebno je da se tijesto dobro izmjesi, pišu “Domacirecepti“.

– Podjeliti na 5 jednakih dijelova, svaka loptica ima otprilike 250 gr. Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom i ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.

– Za to vrijeme sitno isjeckati luk, dodati mljeveno meso, suhi začin i biber pa izmjesiti rukom.

– Otopiti puter sa uljem, na jakoj vatri. Kad provrije skloniti sa vatre. Mora da provrije da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.

– Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.

mantije-31

– Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.

– Stavite jedan premazeta pa drugi, tako do petog, peti ne mažete.

– Pospite odozgo brašnom, i stavite preko stola neko pletno, najbolje bijelo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.

mantije-4

– Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili na tkaninu ( dok stavljate već će početi da se razvlači).

– Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.

– Kada ste razvukli isjecite dio koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem ( krajeve ).

– Na ivicu stavite cijelom dužinom 1/5 nadjeva i malo isprskajte sa maslom i uljem .

– Uvijte jedan krug oko mesa pa isjecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.

mantije-5

– Tako uradite do kraja sa ostalim tijestom i mesom.

mantije-6

– Zatim sjeckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće, meni tako bar izgledaju.

– Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug isjeckane kvadratiće, jastučiće, kako hoćete pa premazati ih sa ostatkom masla i ulja.

– Dok motate rerna se grije na 250 stepeni.

– Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.

– Na kraju kad je pečeno i kiselo mlijeko naseckajte bijelo luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.

Prijatno!

 

Mantije - Domacirecepti.net

Komentari

komentara