Jelo je poznato pod nazivom koi pla, a taj jeftini obrok priprema se mljevenjem sirove ribe i miješanjem sa začinima i limunovim sokom, te je osobito popularno u najsiromašnijoj regiji Tajlanda, Isaanu. Jedu ga milioni ljudi, a dokazano je kako može imati smrtonosnu nuspojavu – rak jetre kod onih koji ga jedu.
Problem nije u sirovoj ribi, već u parazitskim crvima koji često žive u njima. Ti su paraziti toliko rasprostranjeni, a jelo toliko popularno, da je razina raka jetre u pokrajini Isaan bizarno visoka. U stvari, odgovorna je za oko 50 posto svih malignih oboljenja muškaraca u Isaanu, u usporedbi s pojavnosti raka jetre u svijetu kod muškaraca – koja iznosi 10 posto.
Nakon što su oba roditelja Narong Khuntikeoa umrli od raka žučnog kanala koji je službeno poznat kao kolangiokarcinom, on je odlučio posvetiti se medicini i usavršiti svoje vještine kirurga specijaliziranog za jetru. Sada je on na misiji upozoravanja ljudi na opasnost jela koi pla te organizira liječničke i znanstvene timove koji obilaze sela s ultrazvukom te testiraju lokalce na tragove bolesti.
Riba od koje se spravlja koi pla lovi se u Mekongu, gdje je rak jetre rasprostranjen. Budući da se riba jede sirova, to znači da svaki put kad ju jedu, lokalci gomilaju količinu parazita koji značajno povećava nastanak karcinoma jetre. Narong često susreće ljude koji jedu to jelo od djetinjstva, no nikad nisu kod liječnika pregledali stanje svoje jetre.
Mnogi uopće nisu upućeni u opasnosti tog parazita, a ljudi koji umiru zbog njega su često tiho i čine to daleko od svih, u svoja četiri zida, piše IFLScience. Zato Narong pokušava doprijeti do što je više ljudi moguće.
Međutim, nije lako uvjeriti ljude da se podvrgnu testovima, kao što ih nije lako uvjeriti da ih njihovo omiljeno jelo sasvim sigurno ubija ili im barem krati život za desetljeće do dva. Tradicionalno se odupiru promjenama, kao i jednostavnom načinu zaštite svog zdravlja – kuhanjem ribe, što dokazano ubija parazite, ali uništava i toliko poznat okus.