Istraživači su provjerili čega sve ima u sladoledu, naročito u onom na točenje, i pored uobičajenih sastojaka, kao što su mlijeko, nemasno mlijeko, šećer i surutka, evo šta su još pronašli, piše “Žena“.
Sladoled je zapravo kompleksna mješavina masti, nemasnih mliječnih čvrstih djelova, šećera i emulgatora, koji su uz pomoć vazduha raspršeni u pijenu u vodeno-uljanoj emulziji. Emulgatori, kao što je polisorbat 80, dodaju se da bi modifikovali sladoled tokom zaleđivanja. Tako sladoled dobija glatku teksturu i ne rastopi se brzo poslije serviranja. Mono i digliceridi (E471) najčešće se koriste za sladoled, a tu su i lecitin E 322 i natrijum fosfat. Isti principi koriste se i za milkšejk i zaleđen jogurt.
Sve ovo se nalazi u sladoledu jednostavno kako bi duže trajao, pa je zato najsigurnije napraviti domaći kod kuće.