Žuti luk
Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste u pripremi jela. Radi se o vrsti koja ima najjači ukus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor. Bogat je dijetetskim vlaknima. Najbolji je kada ga usitnite na sitne kocke, piše “B92“…
Ljubičasti luk
Ova vrsta ima najbolji ukus ako se ne kuha i zato je idealna za hamburgere, sendviče. Odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanasa koji smanjuju rizik od nastanka raka. Siječe se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.
Srebrnjak
Ova vrsta luka je savršen izbor ako želite da vam jelo ima više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za pizzu, kao i za meksička jela. Najbolji je kada ga siječete na trakice.
Mladi luk
Najbolje da ga jedete sirovog, ali može se koristiti i za kuhanje. U tom slučaju, koristi se cijeli zajedno sa zelenim djelom. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C. Siječe se na kolutiće.
Praziluk
Najbolji je za salate i da ga koristite u svježem stanju. Odlično se slaže sa ribom. Sijecite ga na tanke kolutove.